Manfaat Bawang Merah Untuk Kesehatan

Diposting pada

12 Manfaat Bawang M erah untuk Kesehatan , Tak Cuma Menyedapkan Makanan

Manfaat Bawang MerahManfaat Bawang Merah

Manfaat Bawang Merah – Adalah untuk menyedapkan makanan . Bawang merah merupakan salah satu bumbu wajib semasa memasak . Rempah-rempah yang satu ini menjadi salah satu bahan makanan pokok di seluruh Indonesia, Usut punya usut , selain boleh menjadi rempah untuk masakan , manfaat bawang merah juga berguna untuk kesihatan . Bawang merah terbukti membawa banyak kebaikan kepada tubuh , mulai dari menyihatkan jantung , menurunkan berat badan , sehingga mencegah kanser . Pasalnya , bahan makanan berjenis umbi akar tersebut mengandungi antibakteria dan antiseptik yang bagus untuk kesihatan tubuh manusia .

Sebelum mengetahui apa saja manfaat bawang merah untuk kesihatan , yuk cari tahu dulu kandungan zat gizi apa saja yang ada di dalam bawang merah . Berikut adalah kandungan zat gizinya :  Kalori : Bawang merah mempunyai kandungan kalori yang rendah , 28 gram bawang hanya mengandungi 11 kaloriZat pemakanan makro : Dalam bawang merah sebahagian besar terdiri daripada karbohidrat dan air, sedangkan tidak mengandungi lemak sama sekali . Vitamin dan mineral: kandungan vitamin yang tinggi dalam bawang merah adalah vitamin C dan vitamin B6, sementara jenis mineral yang paling banyak terkandung adalah kromium.Indeks glisemik : bawang merah termasuk makanan yang mempunyai tahap indeks glikemiks yang rendah iaitu hanya mencapai 10.Kalium: Dalam 100 gram bawang merah , terkandung kira-kira 330 mg kalium ( potassium ).

1. Meningkatkan Sistem Imun

Sistem kekebalan tubuh pasti sangat diperlukan oleh tubuh untuk menyerang kuman , virus dan bakteria yang masuk dari luar tubuh . Nah, manfaat bawang merah untuk kesihatan yang pertama adalah membantu meningkatkan sistem imun . Bawang merah memiliki Kandungan selenium dan juga di percayai dapat meningkatkan sistem imun di dalam tubuh sehingga kita dapat terhindar dari penyakit .

2. Mencegah Kanser

Manfaat bawang merah untuk kesihatan yang terkenal adalah menjadi salah satu obat mujarab guna menghancurkan kanser sel kolon dan payudara . Kandungan quercetin dan anthocyanin dalam bawang merah dipercayai mampu menghalang dan memusnahkan sel kanser dalam tubuh . Selain itu , dalam kajian yang diterbitkan American Journal of Clinical Nutrition, penyelidik melihat seberapa sering orang Itali dan Switzerland memakan bawang merah , bawang putih dan sayur-sayuran . Hasilnya orang yang mengambil lebih banyak bawang merah , risiko terkena kanser semakin rendah .

3. Hati yang Sehat

Manfaat bawang merah untuk kesihatan yang sangat penting iaitu boleh menyihatkan jantung . sufida juga Kandungan amino sulfur yang ada di dalam bawang merah dapat menurunkan kadar kolesterol jahat yang terkandung dalam tubuh . Selain itu , bawang merah juga boleh mengawal tekanan darah tinggi serta membuka arteri yang tersumbat .

4. Membantu menurunkan kolesterol

Manfaat bawang merah untuk kesihatan selanjutnya adalah membantu menurunkan kolesterol . Hal ini berdasarkan dari sebuah kajian menunjukkan wanita yang kelebihan berat badan dengan polycystic ovary syndrome (PCOS). Mereka terbahagi dalam dalam dua kelompok , ada yang diminta memakan banyak bawang merah , kumpulan kedua diminta sedikit pengambilan bawang merah . Hasilnya orang yang mengambil banyak merah , tahap kolesterol jahat turun .

5. Meningkatkan ketumpatan tulang

Tulang merupakan salah satu perkara terpenting di dalam badan yang bertugas untuk menopang tubuh kita . Untuk menjaganya , selain mengambil makanan dan minuman yang kaya kalsium seperti susu juga boleh dengan memakan bawang merah . Pasalnya , manfaat bawang merah untuk kesihatan selanjutnya adalah membantu meningkatkan kepadatan tulang . Bawang merah dipercayai dapat mencegah osteoporosis, serta dapat menjaga otor-otot  tulang .

6. Mengatasi Sembelit

Bawang merah adalah rempah yang tepat untuk mengatasi masalah susah buang air besar . Kandungan yang terdapat di bawang merah dapat membantu proses pembuangan racun oleh tubuh , sehingga pencernaan akan lebih lancar . Dengan ini manfaat bawang merah untuk kesihatan adalah mengatasi sembelit .

7. Mengatasi sakit tengorokan

Sakit tenggorokan adalah penyakit yang sering terjadi akibat sariawan atau radangan di dalam kerongkong . Untuk mengatasi radang tekak kamu boleh memanfaatkan bawang merah . Soalnya , manfaat bawang merah untuk kesehatan  lainnya adalah mengatasi radang tenggorokan. Ini berkat kandungan quercetin dalam bawang merah dipercayai dapat menyembuhkan radang .

8. Mengatasi sistem pernafasan

Manfaat bawang merah untuk kesehatan  selanjutnya adalah salah satu obat  anti radang . Oleh sebab itu , pesakit asma dan alergi disyorkan memakan umbi-umbian yang satu ini . Bawang merah pun dipercayai dapat melancarkan sistem pernafasan .

9. Meningkatkan kualitas tidur

Buat kamu yang susah  tertidur , lakukan mengonsumsi  bawang merah karna manfaat bawang merah untuk kesihatan adalah membantu meningkatkan kwalitas tidur. Rempah-rempah yang satu ini mengandungi probiotik yang dapat meningkatkan kwalitas  tidur dan meredakan stress. Di samping itu , bakteria baik yang terdapat bawang merah dipercayai mampu merangsang prestasi otak .

10. Baik untuk kesihatan mata

Manfaat bawang merah untuk kesihatan selanjutnya adalah membantu kesihatan mata . Kandungan sulfur yang terdapat pada bawang merah ternyata baik untuk kesihatan mata . Zat tersebut mampu merangsang pengeluaran protein iaitu glutathione, yang berperanan sebagai antioksidan . Vitamin E yang terdapat dalam bawang adalah sangat baik untuk mata .

11. Tekanan darah yang lebih rendah

disebutkan jugaa bahawa zat quercetin yang cukup tinggi ada di dalam bawang merah mampu menurunkan tekanan darah yag tinggi . Seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi berisiko untuk mengalami bebagai penyakit ,  seperti penyakit jantung koronari , strok, gagal ginjal , dan kencing manis.

12. Membantu menormalkan tahap gula dalam darah

Kadar gula darah yang tinggi terbukti mengakibatkan timbulnya penyakit kencing manis. Malah , menurut Center for Disease Control Prevention, kadar gula darah yang tinggi merupakan sumber dari segala penyakit eratif dan penyakit kronik . Nah, manfaat bawang merah untuk kesihatan adalah membantu menormalkan kadar gula darah .

Baca Juga artikel lainnya :